De Agneskerk is genoemd naar de heilige Agnes, de patrones van Goutum, die op 13-jarige leeftijd als martelares is gestorven.
Oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw als houten- en daarna als tufstenen RK-kerk.
Rond 1250 wordt de kerk flink uitgebouwd en grotendeels uit rode Friese baksteen opgetrokken. In de tweede helft van de vijftiende eeuw wordt het schip wordt verhoogd en naar het oosten verlengd, terwijl aan de westkant een 33 meter hoge zadeldaktoren verrijst.
Tijdens een restauratie aan het interieur in 2006 komen vanonder de vloeren onbekende grafzerken te voorschijn; grafzerken o.a. van de familie Wyarda (Wiarda), bewoners van de rond 1882 afgebroken Wyarda-state, ten oosten van Goutum.
Vanuit de nadrukkelijke wens deze grafzerken te behouden én zichtbaar te maken in de kerk wordt het ontwerp en uitvoeringswijze van de nieuwe vloer drastisch aangepast.
Steenhouwerij De Vries Buitenpost realiseert hiervoor een 'computer'vloer-constructie: een stalen raamwerk, met als dragers stelpoten, en een vrije ruimte onder de vloer; de stelpoten van het raamwerk maken dat de vloer van circa 175m2 exact horizontaal kan worden gesteld. Dit is de eerste keer dat het systeem van een computervloer op deze manier, voor specifiek de zichtdoeleinden, wordt toegepast in Nederland.
In het raamwerk liggen afwisselend natuursteen-tegels en platen van gehard glas opgesloten; de platen van gehard glas op die posities waar grafzerken onder de vloer zijn gesitueerd.
Meer informatie over de Agneskerk en haar bijzonder interieur vindt u op de site van de Protestantse Gemeente te Goutum